همه چیز در مورد سیم پیچ کمپرسور یخچال
ساختار کلی سیم پیچی موتور یخچال با سایر سیم کشی هایی که تا به حال مشاهده کرده اید کاملاً متفاوت است از آنجایی که قطعات دیگری مانند رله یا خازن وجود دارد، میتوانیم بگوییم که عملکرد آن به طور کلی متفاوت است با سایر سیم پیچ هایی که تا به حال دیده اید.
اگر به هر دلیلی سیم پیچ موتور یخچال دچار مشکل شد می توانید از کارشناسان و متخصصین مجموعه پشتیبان سرویس برای تعویض سیم پیچ موتور یخچال کمک بگیرید.
سیم پیچی موتور یخچال
سیم پیچ موتور یخچال تحت تاثیر عملکرد کمپرسور قرار دارد زمانی که شما احساس می کنید که دستگاه تان به درستی کار نمی کند قطعات مختلفی در این زمینه می تواند تاثیرگذار باشند که یکی از مهم ترین آن ها همین سیم پیچ موتور است.
یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین اقداماتی که میتوانید برای پیشگیری از آسیب دستگاه خود انجام بدهید سرویس مرتب آن است، در این زمینه حتماً باید از متخصصی که در زمینه تعمیر یخچال و فریزر برند دستگاه شما تجربه دارد کمک بگیرید.
عملکرد موتور یخچال به چه صورت است؟
سیم پیچ کمپرسور یخچال از دو نوع سیم پیچی تشکیل شده، سیم پیچ راه انداز و سیم پیچ اصلی که در درون استاتور نصب شده اند. برای آغاز به کار استاتور و حرکت آن، سیم پیچ راه انداز با دریافت جریان برق وارد مدار می شود تا به راه اندازی سیم پیچ اصلی کمک کند.
پس از آن سیم پیچ راه انداز توسط استاتور از مدار خارج می شود و بعد سیم پیچ اصلی میدان مغناطیسی لازم را برای حرکت استاتور ایجاد میکند. به طور کلی موتور یخچال با استفاده از گاز مبرد حرارت و گرمای دستگاه را میگیرد و به جای آن هوای خنک تولید می کند و این امر باعث چرخه تولید سرما در یخچال است.
نحوه عملکرد موتور یخچال و عوامل موثر بر نحوه سیم پیچ موتور یخچال
برای تعویض سیم پیچ موتور یخچال ابتدا باید سیم پیچ یخچال و نحوه عملکرد موتور و عوامل موثر بر چگونگی سیم پیچی را بدانید، در ادامه عوامل متعددی که در نحوه سیم پیچ موتور یخچال تاثیر می گذارند و تغییراتی را در آن ایجاد می کنند ذکر می شود؛ این عوامل شامل قدرت کمپرسور تک فاز و سه فاز بودن آن، جریان مصرفی در لحظه استارت خازن استارت و … می باشد که بر نحوه سیم کشی موتور یخچال اثر میگذارند.
آموزش گام به گام تست سیم پیچ کمپرسور
آموزش تست سیم پیچ کمپرسور
در این قسمت سه مرحله برای تست کردن وجود دارد برای اطمینان حتما قبل از انجام مراحل تست فیوز اصلی برق را قطع کرده و از قطع بودن جریان برق مطمئن شوید
تست سیم پیچ کمپرسور
۱-درپوش ترمینال کمپرسور را باز را برمیداریم و از روغنی نبودن سوکت های کمپرسور مطمئن شوید زیرا روغنی شدن این سوکت ها مانع برقراری ترمینال و سوکت میشود. اگر با این کار مشکل برطرف نشد مرحله دوم را انجام میدهیم.
۲-مرحله بعد تست سیم پیچ است شما برای این کار باید یک اهمتر همراه داشته باشید اهمتر را روی بوق (Buzzer) یا اهم قرار میدهیم و کانکتور های کمپرسور (S,R,C) را دوبهدو باهم چک میکنیم در این حالت تمام کانکتور ها باید اصطلاحاً به هم راه داده) اهم داشته (یا بوق (Buzzer) داشته باشند پس اگر روی بوق تنظیمشده باشد شما باید حتماً صدای بوق را بشنوید.اگر شما صدای بوق را شنیدید پس مطمئناً سیمپیچ سالم است و قطعی ندارد، شما باید به روشهای دیگر (روش دوم و سوم) کمپرسور را از نظر مکانیکی تست نمایید.
۳-مرحله سوم تست اتصال بدنه است در تمام کمپرسورهای بههیچعنوان نباید کانکتور های کمپرسور به بدنه راه دهد یا بوق داشته باشد برای تست این روش اهمتر را روی اهم یا بوق قرار میدهیم.یکسره سیم اهمتر را به کانکتور و سر دیگر را به بدنه کمپرسور یا لوله رفت متصل میکنیم اگر به آن راه داد یا بوق داشت نشاندهنده خرابی کمپرسور و سیمپیچ است ولی اگر راه نداد نوبت به مراحل بعد میرسد.
توجه: حتماً در قسمت تست بدنه مطمئن شوید که قسمتی از بدنه کمپرسور که سیم اهمتر را برای تست به آن وصل میکنید رنگشده یا کثیف نباشد زیرا رنگ و کثیفی مانع اتصال سیم اهمتر به بدنه و تست صحیح است
همیشه سالم بودن سیم پیچ داخلی کمپرسور نشان دهنده سالم بودن کمپرسور نیست در بسیاری از مواقع سیم پیچ کمپرسور سالم است ولی مشکلات دیگری دارد که باعث عدم کارکرد یا کارکرد ضعیف آن میشود.
روش پیدا کردن پایه رانینگ، استارت و مشترک کمپرسور (C,R,S)
بعد از اینکه از سالم بودن کمپرسور مطمئن شدید، به وسیله اهممتر هر سه سوکت را دو به دو مانند شکل بالا به هم با رنج اهمسنج آمپرمتر اندازه میگیرید. بعد از تست دو به دو تمام سوکت ها مانند تصویر زیر، سه عدد به دست میآوریم.
بهوسیله اهممتر دوبهدو پایههای کمپرسور را اهم گیری میکنیم. بزرگترین عدد مربوط به مقاومت بین دو پایه R و S است. در نتیجه پایه باقیمانده پایه مشترک یا همان سوکت C است.
بعد از به دست آوردن پایه مشترک کام (C) ، آن را با دو پایه دیگر یکبهیک اهم گیری میکنیم.
آن پایهای که مقاومتش با پایه مشترک کمتر است، سیم پیچ اصلی یا همان رانینگ (R) است و آن پایهای که مقاومتش با پایه مشترک بیشتر است، سیم پیچ استارت یا همان استارت (S) است.
لازم به ذکر است که در بیشتر کمپرسورها شما دو علامت MAIN و SUB را مشاهده میکنید که در اختصار سیم پیچ (C-R) را سیم پیچ اصلی یا (MAIN) و سیم پیچ (C-S) را سیم پیچ کمکی یا (SUB) نامگذاری میکنند.
باز کردن سیم پیچی موتور یخچال
باز کردن سیم پیچ موتور یخچال کار راحتی نیست حتی یک اشتباه کوچک در این زمینه میتواند مشکلات زیادی را برای دستگاه شما به بار بیاورد. کلیه فرایندها سرما سازی در یخچال فریزر سیم پیچ های دستگاه بستگی دارد بنابراین هرگونه اختلال و عملکردی در تعویض سیم پیچ موتور یخچال می تواند دستگاه شما را دچار مشکلات متعددی کند.
برای جدا کردن سیم ها با استفاده از پیچ گوشتی بدنه دستگاه را خارج کنید. برای تعویض سیم کشی یخچال کافی است سیم رابط کمپرسور و برق را یا همان سیمی که دو شاخه به آن متصل است را خریداری کنید و به راحتی با استفاده از روش گفته شدها تعویض نمایید. بعد از اینکه سیم قدیمی را خارج کردید، سیم جدید را روی پایه ها متصل کنید سپس پیچ بدنه را با استفاده از پیچ گوشتی سفت کنید.
تعویض سیم پیچ موتور یخچال
سیم کشی کمپرسور یخچال تک فاز از ساده ترین کمپرسور ها موتورهای تک فاز هستند که بیشتر در یخچال فریزر های خانگی به کار می روند. زیرا یخچال فریزر ها نیروی زیادی برای شروع لازم ندارند. سیم کشی موتورهای تک فاز سه سیم با رنگ های مختلف دارند، اولین سیمی که دارای رنگ قهوه ای، زرد، سبز و آبی است به دوشاخه متصل می شود.
سیم دوم از رنگ های قهوه ای ، مشکی و آبی تشکیل شده و به ترموستات یخچال متصل است، سومین سیم هم در رنگ های آبی و قهوه ای می باشد که به استارتر وصل است.
اولین سیمی که مشاهده می کنید همان سیمی است که سر آن به دوشاخه و سر دیگر آن به کمپرسور وصل شده است، داخل بدنه سفید رنگ این سیم، سیم هایی با رنگ های گفته شده وجود دارد که هر کدام وظیفه خاص خود را انجام می دهند؛ سیم رنگ سبز به زمین متصل است و سیم های آبی به این وصل می شوند. تمام سیم های قرمز موتور یخچال نیز به فاز متصل می شوند.
جهت سیم کشی موتور یخچال و تعویض سیم پیچ آن باید به این موضوع توجه کنید که این سیم ها روی سه پایه تعبیه شده اند، یکی از این سه پایه ها بین سیم پیچ راه انداز و سیم پیچ اصلی مشترک است که با حرف C نشان داده شده است، پایه دیگر هم به سیم پیچ اصلی مربوط است و با حرف R نشان داده می شود، پایه دیگر که روی آن حرف S نوشته شده است هم مربوط به پایه سیم پیچ راه انداز است.
تشخیص سیم پیچ مسی از آلومینیومی
در اینجا میخواهیم تفاوت سیم پیچ مس و آلومینیوم را با یکدیگر توضیح دهیم. اولین تفاوت مربوط به وزن سیم پیچ میباشد. معمولا وزن مس از الومینیوم بیشتر است. در نتیجه همیشه سیم پیچ مسی از سیم پیچ الومینیوم سنگین تر میباشد. در صورتیکه ۲ عدد سیم پیچ با قدرتی یکسان و وزن های متفاوت دارید،سیم پیچ سنگین تر مسی میباشد.
مورد دوم مربوط میشود به رنگ سیم پیچ،به راحتی و با تراشیدن یک رشته سیم متوجه مسی بودن یا نبودن سیم پیچ خواهید شد. معمولا رنگ سیم پیچ مسی بعد از تراشیده شدن به رنگ مسی(مایل به قرمز) میباشد. اما در سیم پیچ الومینیوم،بعد از تراشیدن به رنگ سفید دیده خواهد شد. همچنین از روی رنگ سیم پیچ هم میتوان تا حدودی به این مساله پی برد.
مورد بعدی امپر سیم پیچ میباشد. معمولا امپر اولیه و امپر در حین کار کمپرسوری که سیم پیچ مسی دارد بیشتر از امپر سیم پیچ آلومینیومی میباشد. در صورتیکه ۲ موتور با قدرت های یکسان دارید اما برند های متفاوتی دارند،موتوری که امپر اولیه از امپر حین کارش بیشتر است،از سیم پیچ مسی استفاده می نماید.
راهکار بعدی برای تشخیص سیم پیچ مسی از الومینیومی تست حرارت میباشد.به دلیل اینکه سیم مسی توان حرارتی بسیار بالایی دارد ،بسیار مقاوم میباشد در برابر حرارت.اما در سیم الومینیوم اصلا اینطور نیست. به محض اینکه حرارت را به سیم الومینیومی نزدیک میکنید به سرعت آب میشود و تحمل حرارت را ندارد.به همین دلیل طول عمر سیم پیچ مسی بسیار بالاتر از سیم پیچ آلومینیومی میباشد.
در راحت ترین حالت برای تشخیص مسی بودن یا نبودن سیم پیچ وزن کردن کمپرسور(موتور)میباشد. در صورتیکه ۲ موتور با قدرت های یکسان دارید ویکی سنگین تر از دیگری است حتما موتور سنگین تر دارای سیم پیچ مسی میباشد. البته با استفاده از شماره فنی روی بدنه کمپرسورها هم میتوانید متوجه این موضوع بشوید. در حال حاضر کمپرسورهای سیم پیچ الومینیومی از قیمت پایین تری نسبت به کمپرسورهای سیم پیچ مسی برخوردار هستند.
در صورتی که نیاز به اطلاعات دقیق تری از درباره قیمت کمپرسور کولر گازی و یخچال فریزر دارید می توانید با پشتیبان سرویس در تماس باشید.
مزایا و معایب سیم پیچ مسی و آلومینیومی
در ابتدا به خواص فیزیکی مس و آلومینیوم میپردازیم.
خواص |
مس |
آلومینیوم |
واحد |
وزن مخصوص |
۹/۸ |
۷/۲ |
kg/dm۳ |
مقاومت کششی |
۲۴۰… ۴۵۰ |
۸۰… ۱۸۰ |
N/mm۲ |
نقطه شکست |
۳۵… ۱ |
۳۵… ۲ |
% |
مدول الاستیسیته |
۱۲۰ |
۷۰ |
KN/mm۲ |
نقطه ذوب |
۱۰۸۳ |
۶۵۸ |
C |
ضریب انبساط حرارتی |
۶/۱۶ |
۸/۲۳ |
C/106 |
رسانایی در ۲۰ درجه سانتیگراد IACS |
۱۰۰… ۹۷ |
۶۲… ۶۱ |
% |
مقاومت در ۲۰ درجه سانتیگراد |
۰۱۷۸۶/۰ |
۰۲۸۵۷/۰ |
Ω |
افت جریان در سیمپیچها تحت تأثیر تناسب حجم سیمپیچ استفاده شده و میزان جریان مورد نیاز قرار دارد. برخی ویژگیهای نسبی سیم پیچهای آلومینیومی و مسی به صورت مختصر در ذیل آمدهاست:
- حجم مورد نیاز سیم پیچهای آلومینیومی برای تولید جریان یکسان تقریباً ۶/۱ سیمپیچهای مسی میباشد.
- آلومینیوم در مواجهه با محیطهای نمکی و مرطوب زودتر از مس خورده میشود. بنابراین در محیطهای شرجی و مرطوب، توصیه میشود از سیمپیچ مسی استفاده شود.
- مس دارای مقاومت کششی بالاتری نسبت به آلومینیوم است. سیمهای آلومینیومی شکنندهتر هستند. سیمپیچهای مسی انعطافپذیر تر از سیم پیچ های مسی هستند.
- راندمان سیمپیچهای مسی یکی دیگر از مزایای اقتصادی سیمهای مسی میباشد که باعث کاهش افت جریان در سیمپیچها میشود.
- چگالی آلومینیوم ۳/۵ برابر کمتر از مس است
- هدایت الکتریکی آلومینیوم ۱/۵ برابر کمتر از مس است.
سیم پیچ مسی بهتر است یا آلومینیومی ؟
سیم پیچ مسی بهتر است یا آلومینیومی : پاسخ به این سوال مستقیما منوط به شرایط کاری و تجهیزات مورد استفاده می باشد. البته ذکر این موضوع ضروری است که هرچند آلومینیوم مقاومت حرارتی کمی دارد، اما بلافاصله آتش نمی گیرد. زیرا ساختمان سیم پیچ آلومینیومی به گونه ایست که در صورت افزایش دما، ابتدا محل اتصال داغ شده و سپس به سمت سیم پیچ می رود. پس با رعایت نکات ایمنی می توان فرصت کافی برای رفع این مشکل را پیش از بروز هر گونه حادثه ای داشت.
از دیگر تفاوت سیم پیچ مس و آلومینیوم این است که در صورت استفاده از آلومینیم باید به محل نصب توجه شود تا در برابر هوا نباشد. به این صورت از اکسیده شدن آن جلوگیری شده و می تواند به لحاظ بازدهی با سیم پیچ مسی برابری کند. هرچند توجه به این نکته نیز اساسی است که هزینه سیم پیچ آلومینیومی از مسی بیشتر می باشد. زیرا مقدار بیشتری از آن در پمپ برای عملکرد صحیح لازم است. بنابراین اگر محصولی با سیم پیچ آلومینیوم ولی هم قیمت نوع مسی مشاهده کردید، طول عمر آن کمتر از سیم پیچ مسی می باشد.
استفاده از خدمات ما
اگر کمپرسور یخچال شما سوخته و یا اینکه برای تست به یک تکنسین حرفه ای نیاز دارید نگران نباشید. این کار توسط یک تکنسین متخصص ما یازدید و تعمیر می شود. میتوانید با دفتر خدمات تعمیر و سرویس یخچال فریزر پشتیبان سرویس تماس بگیرید تا همکاران ما در کمترین زمان با مناسبترین قیمت سفارش تعمیرات یخچال شما را انجام دهند.
توجه داشته باشد که بیشترین رفع عیب یخچالها نیاز به یک متخصص حرفهای تعمیر یخچال دارد، از این رو ما با داشتن متخصصان حرفهای این کار را برای شما به طور تخصصی و با ضمانت انجام میدهیم.
مطمئن باشید ما بهترین گزینه هستیم
هر سوالی در مورد کمپرسور دارید در کادر زیر بنویسید پاسخ می دهیم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.